31 Oktober 2010
Bahan bahan :
Pucuk ubi, Ikan Bilis
Cili api, Santan
Serai, Daun kunyit
Serbuk kunyit, 3 cawan air
Asam keping, Garam
Cara cara membuat :
Tumbuk cili api dan ikan bilis, titik serai dan juga daun kunyit, kemudian masukkan bahan yg ditumbuk tadi ke dalam periuk bersama santan. * santan hanya perlu setengah sahaja, baki akan dimasuk kemudian * Masukkan air serta serbuk kunyit. dan Panaskan keatas dapur.
Kacau sentiasa sehingga mendidih, masukkan pucuk ubi, biarkan beberapa minit, supaya pucuk ubi tadi lembut dan masukkan asam keping bersama garam secukup rase.
- Akhir sekali, Masukkan pati santan yang setengah tadi kedalam masakan. Tutup api, dan dihidang
Senang senang dan senang, kan ? hikhikhik
P/s : kalau nak sedap lagi pecah telur didalam masakan lagi sedappp ..
* Cakap pasal telur, memang saya tak teringat nak letak .. dan tiada permintaan mase saye masak, kalau ade, memang dah buat. Selesai masak terus hidang untuk dimakan, alih alih barulah my mum cakap, pasal ape tak letak telur.. Hakhakhak, Nape mak tak cakap :P muehehehehe len kali masak akak letak ye.. huehuehue
Selamat Mencube :)
sedap2....lama tak mkn pucuk ubi tu..slup...sedapnya...nk pi cari la daun n nk buat....
ReplyDeleteehehehe, jangan lupe try tau.. pehtu anta sini :P kekeke
ReplyDeletesedapnye..favourite wawa ni..
ReplyDeletekehkeh jauh la nk antar...nnti basi lak huhuhu...
ReplyDeleteWawa: suke ye makan, me too :D
ReplyDeleteEfa : dah masak, keringkan tak basi :P
waa sedapp ;)
ReplyDeleteahaaa, sedap sangat jom try :)
ReplyDelete