Friday, April 16, 2010

Menu lagi ..

Sup Ketam




bahan bahan : -

minyak
semangkuk air
ketam
bawang merah - dihiris
bawang kecik - dihiris
bawang putih - dihiris
halia - dihiris
sup bunjut adabi
asam keping
garam
daun sup, daun bawang - dihiris
bawang goreng



panaskan minyak, tumis kesemua jenis bawang, kemudian masukkan halia, kacau sehingga kekuningan dan naik bau, masukkan air 1/2 periuk , dan masukkan sup bunjut kacau sehingga sup tadi dah ade bau wangi rempah, bolehlah masukkan ketam, dan garam ikut suke, tunggu sehingga sup tadi sedikit mendidih dan boleh lah korang masukkan asam keping *bagi masam sikit je ye, jangan nak memandai letak sebakul lak* hskhakhak :P


tunggu sampai ketam tue dah betul betul masak. dah rase taksabo nak makan tuh cepat cepatlah angkat dan hiaskan dengan daun sup dan daun bawang beserta juga bawang goreng *aku pakai segeranye bawang goreng.. kalau rase rase rajin tuh bolehlah made in hand :P

okeh, siap tuk dihidang..


p/s : sebenarnya sup ketam neh ade kentang, tapi disebabkan kentang tuh dah tertinggal kat pasar, aku buat je yang mana ade ^_^ sedap gak, tapi lagi sedap lah kalau cukup bahan kan kekeke :D



kengkawan lehlah mencuba.. selamat ya!


No comments:

Post a Comment