Wednesday, July 20, 2011

Resepi Ikan Tongkol Masak Kicap


Bahan bahan : -

1 Ekor Ikan Tongkol (siap dipotong)
1 ulas Bawang Besar (potong bulat)
2 ulas Bawang Putih (ditumbuk)
2 ulas Bawang Merah (ditumbuk)
1 ulas Halia (potong panjang)
1 pek penumis (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dll)
Sedikit Lada Hitam (ditumbuk halus)
Kicap Manis
Garam
AirAsam Jawa
Air



Cara cara :-

Goreng ikan tongkol yang telah dilumurkan dengan garam serta kunyit sehingga masak dan ketepikan. Kemudian goreng bawang besar yang dipotong bulat sehingga kekuningan dan asingkan ketepi. Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia kacau. Masukkan penumis kacau sehingga naik bau. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk lumat, kacau dan masukkan kicap. Kacau masakan sehingga kicap masak, dan letak air ( ikut pada citarasa, jika hendak banyak kuah) seterusnya korang masukkan ikan dan bawang besar yang telah digoreng awal tadi dan kacau. Tunggu sehingga ikan empuk, akhir sekali masukkan garam sedikit,  dan juga air asam jawa. Ok, siap untuk dihidangkan . 


Hidangan untuk dua orang makan : )



Toink toinkkkkk  ....






Selamat menjamu mate ye : P





** Jika rasa kurang, tambah ape yang perlu, etc : garam or gula


2 comments:

  1. sedap yerrr....
    makan dibulan ramadan...hihihih

    ReplyDelete
  2. ceh cehhh, tingin lah tuh.. daging masak kicap lagi sedap kan :D hekhek

    ReplyDelete